Sahurda Ne Yenir Diye Düşünenlere: Sahurda 15 Dakikada Hazırlanan Susatmayacak ve Tok Tutacak Tarifler

23 Mart Perşembe itibariyle Ramazan ayı başladı. Milyonlarca kişi birinci sahurunu ve iftarını gerçekleştirdi. Ramazan’da araştırılan bahislerden bir tanesi de ‘Sahurda ne yenir?’ sorusu oluyor. Bilhassa susatmayacak ve tok tutacak tarifler ön plana çıkıyor. Gün içerisinde bedenin gücünü düşürmeyen, besin pahası yüksek yiyecekler tercih etmek gerekiyor. Pekala sahurda ne yenir? İşte sizin için hazırladığımız birbirinden lezzetli, pratik ve tok tutan, susatmayan tarifler!

Şimdiden afiyet olsun.

1. Klasik yulaftan sıkılanlar için: Yulaflı Omlet Tarifi

Malzemeler:

  • 1/4 su bardağı yulaf ezmesi

  • 3 adet yumurta

  • 1/4 su bardağı süt

  • 1/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

  • Yulaf ezmesini bir kapta süt ile karıştırın ve 5-10 dakika bekletin.

  • Yumurtaları farklı bir kasede çırpın.

  • Yulaf ezmesi ve yumurtaları birleştirin ve karıştırın.

  • Tuz ve karabiber ekleyin.

  • Tereyağını tavada eritin ve omlet karışımını tavaya dökün.

  • Kaşar peynirini omletin üzerine serpin.

  • Omletin her iki tarafını da kısık ateşte pişirin.

  • Sıcak servis yapın.

2. Kabak Şayan Tarifi

Malzemeler:

  • 3 orta uzunluk kabak

  • 1 orta uzunluk soğan

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 çay bardağı pirinç

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

  • Tuz

  • Karabiber

  • Su

Hazırlanışı:

  • Kabakları yıkayın ve kabuklarını soyun. Kabakları dilimleyin ve ortadan ikiye kesin. Kabakların çekirdeklerini çıkarın.

  • Soğanı soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.

  • Pirinci bir süzgeçte yıkayın ve süzgeçte bekletin.

  • Tencereye sıvı yağı koyun ve kızdırın. Soğanları ekleyin ve kavurun.

  • Kabakları da tencereye ekleyin ve karıştırın.

  • Pirinci de tencereye ekleyin ve karıştırın.

  • Domates salçasını, kırmızı biberi, tuzu ve karabiberi de tencereye ekleyin.

  • Kabakların üzerini kaplayacak kadar suyu da tencereye ek edin.

  • Karışımı bir sefer karıştırın ve kapağı kapalı formda kısık ateşte pişirmeye bırakın.

  • Kabaklar yumuşayana kadar pişirin.

  • Pişen kabak şayanı servis tabağına alın ve sıcak servis yapın.

3. Hem pratik hem doyurucu bir tanım: Avokadolu Tost Tarifi

Malzemeler:

  • 2 dilim tam buğday ekmeği

  • 1 adet avokado

  • 1 adet domates

  • 1/2 limonun suyu

  • Tuz ve karabiber

  • Zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Ekmek dilimlerini tost makinesinde ya da tavada kızartın.

  • Avokadoyu ortadan kesin ve çekirdeğini çıkarın. Avokadoyu çatal yardımıyla ezin.

  • Domatesi küçük küpler halinde doğrayın.

  • Avokado püresine domatesleri, tuzu, karabiberi, limon suyunu ve zeytinyağını ekleyin.

  • Ekmek dilimlerinin üzerine avokado karışımını sürün.

  • Dilimlenmiş domatesleri avokado karışımının üzerine yerleştirin.

  • Tuz ve karabiberle tatlandırın.

  • Avokado tostu sıcak servis yapın.

  • Avokado tostunuza dilerseniz haşlanmış yumurta, peynir, roka üzere materyaller ekleyebilirsiniz.

4. Tatlı krizi için birebir: Fındık/fıstık Ezmeli Tost Tarifi

  • Malzemeler:

  • 2 dilim tam buğday ekmeği

  • 2 yemek kaşığı fındık ezmesi

  • 1 adet muz

  • 1 yemek kaşığı bal yahut akçaağaç şurubu (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

  • Ekmek dilimlerini tost makinesinde ya da tavada kızartın.

  • Fındık ezmesini bir kaseye alın ve dilerseniz bal yahut akçaağaç şurubu ekleyerek karıştırın.

  • Muzu dilimleyin.

  • Tost ekmeğinin bir yüzüne fındık ezmesini sürün.

  • Dilimlenmiş muzları fındık ezmesinin üzerine yerleştirin.

  • Diğer tost ekmeği dilimini de üzerine kapatarak tostu tamamlayın.

  • Hazırladığınız tostu tekrar tost makinesinde ya da tavada yavaşça kızartın.

  • Sıcak servis yapın.

  • Dilerseniz üzerine ceviz üzere kuruyemişler ekleyerek besin pahasını yükseltebilirsiniz.

5. Süzme Yoğurtlu Meze Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süzme yoğurt

  • 2 diş sarımsak

  • 1/4 demet maydanoz

  • 1/4 demet dereotu

  • 1/4 demet taze nane

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber

  • Tuz

Hazırlanışı:

  • Yoğurdu bir kaseye alın ve bir çimdik tuz ekleyin. Karıştırarak yoğurdu çırpın.

  • Sarımsakları rendeleyin ve yoğurdun içine ekleyin.

  • Maydanoz, dereotu ve nane yapraklarını ince ince kıyın ve yoğurda ekleyin. Karıştırın.

  • Zeytinyağı ve toz kırmızı biberi de ekleyip karıştırın.

  • Servis yapacağınız tabağı hazırlayın.

  • Hazırladığınız yoğurtlu meze karışımını tabağa alın ve üzerine zeytinyağı gezdirin.

  • İsteğe bağlı olarak maydanoz, dereotu yahut nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

6. Besin kıymeti yüksek bir tanım: Kuru Domates Salatası Tarifi

Malzemeler:

  • 1/2 su bardağı kuru domates

  • 1 adet kırmızı soğan

  • 1 adet salatalık

  • 1/4 demet maydanoz

  • 1/4 demet taze nane

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • Tuz

  • Karabiber

  • Ceviz

Hazırlanışı:

  • Kuru domatesleri bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar bekletin.

  • Kırmızı soğanı ince ince dilimleyin ve bir kaseye alın. Üzerine tuz ekleyin ve ellerinizle ovun. Yaklaşık 5 dakika bekletin.

  • Salatalığı yıkayın, soyun ve küp biçiminde doğrayın.

  • Maydanoz ve taze naneyi ince ince kıyın.

  • Kuru domatesleri sudan çıkarın, ince ince doğrayın.

  • Tüm gereçleri bir kaseye alın ve karıştırın.

  • Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi de ekleyip karıştırın.

  • Salatayı servis tabağına alın ve servis yapın.

  • Dilerseniz üzerine ceviz ekleyerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.

7. Son olarak yumurtadan vazgeçmeyenlere: Yumurta Dolması Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet büyük uzunluk yumurta

  • 1/2 su bardağı lor peyniri

  • 1/4 demet maydanoz

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • Tuz

  • Karabiber

Hazırlanışı:

  • Yumurtaları haşlayın, kabuklarını soyun ve soğuması için kenara alın.

  • Lor peynirini bir kaseye alın ve çatal yardımıyla ezin.

  • Maydanozu ince ince kıyın.

  • Haşlanmış yumurtaları ortadan ikiye kesin ve sarılarını çıkarın. Sarılarını bir kaseye alın.

  • Yumurta sarılarını ezin ve lor peyniriyle karıştırın.

  • Maydanozu da ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin.

  • Yumurta beyazlarının içini bu karışımla doldurun.

  • Bir tavada sıvı yağı ısıtın ve yumurta dolmalarını tavaya yerleştirin.

  • Orta ateşte yumurta dolmalarını 2-3 dakika kadar kızartın ve servis yapın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir